top of page
Vyhledat
  • PineTree Wealth

Investiční mapa 27.4.2020

Aktualizováno: 20. 5. 2020



Investiční mapa 27.4.2020

Aneb co můžeme dlouhodobě očekávat

Během posledních několika měsíců jsme po celém světě zažili mimořádné reakce. Centrální banky ztrácí nezávislost, máme dramatické fiskální uvolňování, nekonečné QE (quantitative easing) po celém světě, explozi rozvahy Fedu na záchranu Wall Streetu včetně intervencí na nákup vysoce rizikového podnikového dluhu (junk). Velkým společnostem byly poskytnuty balíčky v hodnotě multi miliard USD a byly rozdány „bezplatné granty“. Peníze se tisknou po celém světě prostřednictvím rozvah centrálních bank. Na předním místě je americký FED, který nejen otevřel svopové linky globálním centrálním bankám, ale také vynalezl další prostředky financování prostřednictvím SPV (special purpose vehicle) k záchraně finančního systému.

Tento zásah do „stroje“ na tištění peněz, je skutečně morálním rizikem, díky kterému jsou ceny a kurzy na kapitálových trzích uměle manipulovány. Nyní nakupujeme a investujeme do toho, co centrální banky kupují. Neexistuje omezený nebo spíše žádný cenový tržní režim. Tento záchranný prostředek znamená, že mnoho vedoucích pracovníků (vedení společnosti/C suite), kteří ve společnostech které řídí, nenechali skoro žádné volné peníze a těžili z poskytnutých akciových opcí do svých motivačních balíčků a zároveň ve stejné době schvalovali miliardy do programů zpětného odkupu akcií, nyní žádají vlády o záchranu. Například IBM, která za posledních deset let utratila 157 miliard USD na nákup vlastních akcií, má nyní tržní hodnotu 102 miliard USD.

Díky této obrovské iniciative máme nyní obchodní modely, které by normálně neměly být možné a nulové či záporné nominální sazby a záporné ceny ropy (tržní reakce z minulého týdne). Je však jasné, že jak negativní sazby, tak i záporné ceny ropy jsou funkcí politiky vlád a centrálních bank. Vlády nahradily trhy při určování cen, a tím i trzni režim nabídky a poptávky.

Americký dolar je velmi silný a stále je světovým rezervním standardem, ze kterého se svět zoufale potřebuje odchýlit, protože americký Fed a vláda se rozhodly vyplatit kohokoli, kdo drží americký dluh, pomocí IOU na základě tisku peněz. Mapa členství v EU se s největší pravděpodobností znovu změní. Je Itálie první, kdo odejde?

Zatímco nikdo neví, kdy se americká ekonomika plně zotaví z pandemie koronavirové krize, jak bude vypadat ekonomika, nebo kde bude S&P za jeden rok, víme, kolik peněz současná výpomoc stála. A za současných více než 10 000 bilionů dolarů (a možná i více) je záchranná služba Covid-19 nyní oficiálně největší záchranou v historii.


Předchozí 20-25letá kultura výpomoci a extrémně nízké sazby nám způsobily stále vyšší a vyšší dluh, který vyžaduje, aby čísla výpomoci také stoupala a stoupala při jakémkoli vnějším šoku.

I bez šoku Covid-19 by příští recese pravděpodobně vyžadovala zásah více bilionů dolarů na podporu současného systému.

Ale proč nevyužít „krizi“ k uvolnění a institucionalizaci peněz „z vrtulníku“, která umožní kopat tuto plechovku dál na několik dalších let.

Jde o to, že jsme opět v příliš závažné situaci, abychom mohli selhat, a úřady dělají vše, co je v jejich silách, aby minimalizovaly selhání v této krizi. Svět nikdy neměl větší dluh, takže je nejvíce náchylný dokonce k nejmenšímu šoku.

Vládní financování je samozřejmě založeno na schopnosti zdanit své společnosti a občany. To, co uvidíme v příštích letech, bude podobné tomu, co jsme viděli v 70. letech. Větší vládní vlastnictví společností, diktování obchodních rozhodnutí, menší návratnost investovaného kapitálu, ale také mnohem vyšší daně (na úrovni společností i jednotlivců). DPH se zvýší, dědická daň se zvýší a daně z nemovitostí stoupnou. Deficity budou nadále růst, ale s kontrolou výnosové křivky. Inflace nakonec vzroste a financování vlád bude relativně levné, jelikož inflace bude vyšší než výnosová křivka.


Toto je samotná definice finanční represe a povede k masivnímu býčímu trhu s hmotným majetkem (tangeble assets). Není to nic nového, po druhé světové válce byl Fed pověřen kontrolou výnosové křivky, aby znehodnotil zásoby amerického státního dluhu, který se použil k platbě za válečné úsilí.

Naše investiční mapa se tímto bohužel nemění.

Investujte do toho, co potřebujeme, jako je Nestlé, Microsoft, Fresenius/pharma, některé energetické společnosti jako je EON/ne ropa. Také polovodiče, ETF na zemědělské suroviny, voda, zemědělská půda a stále ještě fyzické zlato. Určitě teď stále NE rozvojové trhy. Stále tento trh nepovažujeme za levný.


 

V případě vašeho zájmu o spolupráci či jakéhokoli dotazu nebo specifického požadavku prosím přes kontaktní formulář https://www.pinetreewealth.cz/kontaktujte-nas a nebo kontakty na webové stránce

Tým Pinetree Private Wealth

Na Příkopě 14, Praha 1

26 zobrazení0 komentářů
bottom of page